web analytics

RECEPTEK

„Nem értheted el és nem tarthatod meg ideális testsúlyodat, ha belefogsz az éppen ak­tu­á­lis divatdiétába, beiratkozol egy fogyiklubba, és össze­vá­sá­rolsz mindenféle fo­gyó­kú­rás tablettát és italt, amelyek varázslatos ered­mé­nye­ket ígérnek.
Csak akkor lehetsz képes rá, ha tartósan megváltoztatod az ételekhez fű­ző­dő vi­szo­nyo­dat, olyan jótékony hatású és értelmes táplálkozási szo­ká­so­kat ki­a­la­kít­va, amelyekhez aztán egész hátralévő életedben hű ma­rad­hatsz.”

DR. ANDREW WEIL: NATURAL MEDICINE

Csíkos smoothie

Mobiledző – Receptek – Csíkos smoothie

hozzávalók:

  • Zöld: 1 körte, 1 marék bébispenót
  • Fehér: 1/2 banán, 1 dl Alpro kókusz- és mandulatej mix
  • Piros: 2 szilva, fahéj
 

„Ronda, de finom” smoothie

 

hozzávalók:

  • 2 dl Alpro kókusz-mandulatej mix
  • 1/2 banán
  • 1 marék bébispenót
  • 1 marék szamóca
 

Sárgadinnyés smoothie

Mobiledző – Receptek – Sárgadinnyés smoothie

hozzávalók:

  • 2 szelet sárgadinnye
  • 1,5 dl Alpro kókusztej
  • fahéj

Görögdinnyés smoothie

Mobiledző – Receptek – Görögdinnyés smoothie

hozzávalók:

  • felkockázott görögdinnye
  • mentalevelek

Ízletes zöldsmoothie

Mobiledző – Receptek – Ízletes zöldsmoothie

hozzávalók:

  • 1 banán
  • 3 szem eper
  • 1 marék bébispenót
  • 1 ek. chia mag
  • 1 dl Alpro kókusztej

Csokis smoothie

Mobiledző – Receptek – Csokis smoothie

hozzávalók:

  • 1 banán
  • 1 ek. cukorzatlan kakaópor
  • 1,5 dl Alpro kókusztej
  • kókuszreszelék

Szivárványsmoothie

Mobiledző – Receptek – Szivárványsmoothie

hozzávalók:

  • 1 banán + 1 dl kókusztej
  • 1 szelet mangó
  • 1 ek. chiamag + 0,5 dl kókusztej (min. 10 percet hagyom, hogy megszívja magát)

Zöld turmix 3.

Mobiledző – Receptek – Zöld turmix 3.

hozzávalók:

  • 1/2 banán
  • 1/2 mangó
  • 1 marék bébispenót
  • 1/3 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 dl kókusztej

Vízhajtó smoothie

Mobiledző – Receptek – Vízhajtó smoothie

hozzávalók:

  • 1/2 banán
  • 1 zöldalma
  • 1 lime leve
  • 1/4 kígyóuborka
  • 1 dl víz

Fahéjas álom

hozzávalók:

  • 1 alma
  • 3 szem szilva
  • 1 kk. méz
  • fahéj
  • 1 dl Alpro mandula- és kókusztejmix

Zöld turmix 1.

hozzávalók:

  • 1 marék bébispenót
  • 3 szem eper
  • 1/2 banán
  • 2 dl frissen facsart narancslé

Zöld turmix 2.

Mobiledző – Receptek – Zöld turmix 2.

hozzávalók:

  • 1/2 banán
  • 1 mangó
  • bébispenót

Csokimousse

Mobiledző – Receptek – Csokimousse

hozzávalók:

  • 1 avokádó
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. kakaópor
  • 6 ek. kókusztej

Tálalás bármilyen gyümölccsel!

 

Lila smoothie 1.

Mobiledző – Receptek – Lila smoothie 1.

hozzávalók:

  • kókusztej
  • 1/2 banán
  • 1 marék szeder
  • 1 kk. méz

Lila smoothie 2.

Mobiledző – Receptek – Lila smoothie 2.

hozzávalók:

  • 1 marék bébispenót
  • 1 marék szeder
  • 1/2 banán
  • 1.5 dl szójatej

Mézeskalács ízű tökös smoothie

Mobiledző – Receptek – Mézeskalács ízű tökös smoothie

hozzávalók:

  • 2 dl Alpro kókusz- és mandulatejmix
  • 3 ek. sütőtökpüré (vízben puhára főzöm a felkockázott sütőtököt és pürésítem)
  • mézeskalácsfűszer keverék (vagy őrölt fahéj)
  • ½ banán
  • 1 kk. méz

Csíkos erdei gyümölcsös turmix

hozzávalók:

  • ½ banán + 2 dl Alpro kókusz- és mandulatejmix
  • 1 marék málna vagy eper 0,5 dl vízzel + 1 kk. méz (ha szükséges)
  • mentalevél díszítéshez

Külön turmixolom össze a banánt a tejjel és a málnát a vízzel, ettől lesz csíkos pohárba öntéskor!

 

Zsírégető smoothie

Mobiledző – Receptek – Zsírégető smoothie

hozzávalók:

  • 2 dl frissen facsart narancslé (narancspréssel facsarom ki)
  • 2 szelet ananász
  • pár centis gyömbérdarab
  • ½ banán
  • szükség esetén egy kis ásványvíz, hogy hígabb legyen

Narancsos eperturmix

Mobiledző – Receptek – Narancsos eperturmix

hozzávalók:

  • 1 marék eper
  • 2 dl frissen facsart narancslé (narancspréssel facsarom ki)
  • szükség esetén egy kevés ásványvíz, hogy hígabb legyen

Zöldturmix-szal barátkozós

hozzávalók:

  • ½ banán
  • 1 marék bébispenót
  • pár szelet kígyóuborka
  • 1 marék szilva
  • 1 kk. méz
  • 2-3 dl ásványvíz, hogy megfelelő állagú legyen

Alma-répa-narancs juice

Mobiledző – Receptek – Alma-répa-narancs juice

hozzávalók:

  • 1 alma
  • 2 dl frissen facsart narancslé (narancspréssel facsarom ki)
  • 1 nagyobb répa
  • szükség esetén egy kevés ásványvíz, hogy hígabb legyen

Csokis-mogyoróvajas smoothie

Mobiledző – Receptek – Csokis-mogyoróvajas smoothie

hozzávalók:

  • 1 banán
  • 4 szem datolya
  • 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  • 1 ek. mogyoróvaj
  • 1 dl kókusz-mandulatej (Alpro)
  • díszítéshez: mandula, kesudió, kókuszreszelék

Csak dobd be a turmixgépbe/smoothie készítőbe és pár perc múlva kész is az isteni csoki-mousse-od!

 

Reggeli muffin

Mobiledző – Receptek – Reggeli muffin

hozzávalók:

  • 1+¼ bögre teljes kiőrlésű liszt
  • ½ bögre nyírfacukor
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál fahéj
  • ½ bögre mazsola
  • 1 bögre zabpehely
  • 1 nagy tojás
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 4 közepes répa, lereszelve
  • ⅓ bögre zsírszegény tej
  • 1 érett banán

elkészítés:

  1. A „száraz” hozzávalókat tegyük bele egy nagy tálba (liszt, nyírfacukor, sütőpor, fahéj, zabpehely, ma­zso­la) és keverjük össze.
  2. Adjuk hozzá az olajat, a tojást, a tejet, a reszelt répát, és a villával összenyomott banánt. Keverjük össze!
  3. ¼-ig töltsük tele a muffin formákat, majd előmelegített sütőben süssük 180 fokon 20 percig.

Rántotta-muffin

Mobiledző – Receptek – Rántotta-muffin

hozzávalók (1 főre):

  • 2 tojás
  • 2 szelet sonka
  • ¼ hagyma
  • ¼ kaliforniai paprika
  • 2 evőkanál reszelt sajt

elkészítés:

  1. A sonkát, a hagymát és a paprikát felkockázzuk, egy tálba öntjük.
  2. Hozzákeverjük a tojást és a reszelt sajtot, majd megtöltjük a muffin formákat (a muffinforma ¾-ig lep­je csak el).
  3. Előmelegített, légkeveréses sütőben 190 fokon sütjük 20 percig.

Édes bundás kenyér eperrel vagy körtével

Mobiledző – Receptek – Édes bundás kenyér eperrel vagy körtével
  • Elkészítési idő: 5 perc

hozzávalók (1 főre):

  • 2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
  • 1 mokkáskanál méz
  • 1 tojás
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 evőkanál margarin

elkészítés:

  1. Felverjük a tojást a fahéjjal, megforgatjuk benne a két szelet kenyeret.
  2. A serpenyőben felmelegítjük a margarint, belehelyezzük a tojásos-fahéjas kenyeret, mindkét ol­da­lán arany barnára sütjük.
  3. Rátesszük az epret, és mézet csurgatunk a tetejére.

Diétás sonkatekercs

Mobiledző – Receptek – Diétás sonkatekercs
  • Elkészítési idő: 5 perc

hozzávalók (2 főre):

  • 250 g zsírszegény túró
  • 1 nagyobb alma
  • 1 evőkanál torma
  • édesítő (nyírfacukor)
  • 10 szelet sonka

elkészítés:

  1. Meghámozzuk az almát, lereszeljük, hozzáadjuk a túrót, a tormát, ízlés szerint édesítjük.
  2. A sonka szeletek közepébe helyezünk egy púpos evőkanálnyit a masszából, majd felgöngyölítjük, hogy henger formája legyen.

Epres omlett

Mobiledző – Receptek – Epres omlett

hozzávalók (1 főre):

  • 15 dkg felkockázott eper
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál méz
  • 1 kávéskanál liszt
  • 1 teáskanál vaj
  • 2 evőkanál tej

elkészítés:

  1. A tojást verd fel, add hozzá a mézet, lisztet, tejet, és ha kész, újra verd fel.
  2. A vajat forrósítsd meg, dobd rá az epret, majd öntsd rá a tojásos masszát, és 2–3 perc alatt ke­ver­ge­tés nélkül, süss kész lepényeket.

Sárgarépaleves

Mobiledző – Receptek – Sárgarépaleves

hozzávalók:

  • 5 közepes répa
  • 1 húsleves kocka
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál zabkorpa
  • 1 ek. margarin

elkészítés:

  1. A répákat hámozzuk meg és karikázzuk fel. A zabkorpát öntsük bele a tejbe.
  2. Egy nagy lábosba olvasszuk meg a margarint, tegyük bele a felkarikázott répát, és pirítsuk meg. Önt­sünk hozzá 2 dl vizet, tegyük bele a leveskockát, és 5–10 perc alatt puhára a répát, majd bot­mix­er­rel mixeljük pépessé a répás levet.
  3. Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyünk hozzá további 1 dl vizet, és keverjük hozzá a zabkorpás tejet, és főz­zük addig, amíg nem kezd el bugyogni.

Őszibarack krémleves

Mobiledző – Receptek – Őszibarack krémleves

hozzávalók:

  • 1 rúd fahéj
  • 3–4 szem szegfűszeg
  • 1 kg őszibarack
  • méz
  • 1 vaníliarúd

elkészítés:

  1. A fahéjat és a szegfűszeget fél liter vízzel felforraljuk.
  2. Hagyjuk kihűlni a fűszerkivonatos vizet, majd leszűrjük, és hozzáadjuk a meghámozott, fel­koc­ká­zott barackdarabokat, ízlés szerint a mézet és a kikapart vaníliarúd belsejét, összeturmixoljuk, hű­tő­be tesszük a fogyasztásig.

Krémes, spenótos édesburgonya-tészta kesudiószósszal

Mobiledző – Receptek – Krémes, spenótos édesburgonya-tészta kesudiószósszal

hozzávalók (4‒6 adaghoz):

  • 1 csésze natúr kesudió
  • ¾ csésze víz
  • fél tk. só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olaj
  • 4 nagyobb édesburgonya
  • 2 csésze bébispenót
  • egy marék bazsalikom
  • só, bors
  • egy kevés olívaolaj

elkészítés:

  1. A kesudiót öntsd fel vízzel, takard le és hagyd 2 órát állni.
  2. Csepegtesd le, szárítgasd meg, majd tedd aprítógépbe a ¾ csésze vízzel, a sóval és a fok­hagy­má­val. Dol­goz­tasd addig a gépet, amíg krémes állagú szószt nem kapsz.
  3. A meghámozott édesburgonyákat vágd nagyon vékony szeletekre, vagy spirálozó se­gít­sé­gé­vel ké­szíts belőlük vékony szálakat.
  4. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben vagy wokban, és dobd bele az édesburgonyatésztát 6‒7 percig süsd.
  5. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a bébispenótot, ami pillanatok alatt megfonnyad majd ben­ne.
  6. Keverd a tésztához a kesudiószósz és a bazsalikomot, sózd, borsozd! Ha túl ragacsosnak ta­lá­lod, egy kis vízzel hígíthatsz rajta.

recept: Nők lapja oldaláról

 

Cukkini falatkák

Mobiledző – Receptek – Cukkini falatkák
  • előkészület: 10 perc
  • sütés: 15–20 perc

hozzávalók (6 muffin):

  • 1 bögre reszelt cukkini
  • 1 tojás
  • ¼ bögre hagyma, apróra vágva
  • ½ bögre reszelt sajt
  • ½ bögre zsemlemorzsa
  • Só és bors, ízlés szerint

elkészítés:

  1. Lereszeljük a cukkinit, papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges vizet kiengedje.
  2. Egy tálban összekeverjük a tojást, a sajtot, a hagymát, a zsemlemorzsát, a cukkinit, sót, borsot.
  3. Egy evőkanál segítségével megtöltjük az előre kivajazott muffin formákat, és előmelegített sütőben, 150 °C-on, 15–20 percig sütjük, míg megpirul a teteje.

Padlizsánpizza

Mobiledző – Receptek – Padlizsánpizza
  • előkészület: 10 perc
  • sütés: 15–20 perc

hozzávalók (4 főre):

  • 1 nagy padlizsán
  • 2 fajta reszelt sajt (mozzarella és gouda)
  • ½ üveg bolognai szósz
  • szalámi
  • olívaolaj

elkészítés:

  1. A padlizsánt felkarikázzuk 1 cm vastag karikákra, megkenjük olívaolajjal mindkét oldalát, és grillen meg­süt­jük mindkét oldalát, míg puha lesz.
  2. Sütőt 180 fokra előmelegítjük, a megsült padlizsánokat egy jénai tálba helyezzük, meg­ken­jük bo­log­nai szósszal, tehetünk rá szalámit, nélküle is isteni, rászórjuk a sajtot, és 5–10 percig sütjük, míg meg­ol­vad rajta a sajt.

Ropogósra sült édesburgonya-cukkini falatok

hozzávalók (2 főre):

  • 2 közepes méretű édesburgonya
  • 1 közepes méretű cukkini
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 1 csésze reszelt sajt

elkészítés:

  1. Lereszeljük a cukkinit, kinyomkodjuk belőle a vizet.
  2. Lereszeljük az édesburgonyát, hozzáadjuk a cukkinihez.
  3. A hagymákat, a 2 tojást, a zsemlemorzsát és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, összekeverjük őket.
  4. Tenyér nagyságú gombócokat formálunk és a sütőpapíron lelapítjuk őket.
  5. Előmelegített sütőben 200fokon süssük 15 percig egyik oldalán, 10–15 percig másik oldalán.

Brokkoli falatkák

Mobiledző – Receptek – Brokkoli falatkák

hozzávalók (2–3 főre):

  • 300 gramm brokkoli, rózsáira szétszedve
  • 1 bögre reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 1 bögre zsemlemorzsa

elkészítés:

  1. Keverd össze a hozzávalókat,
  2. süsd légkeveréses sütésen 15 percig 190 fokos előmelegített sütőben,
  3. félidőben fordítsd meg a falatkákat!

Édesburgonya chips

Mobiledző – Receptek – Édesburgonya chips

hozzávalók (2 főre):

  • 2 közepes méretű édesburgonya
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagy csipet durva szemű tengeri só
  • 1 kiskanál frissen tört fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió

elkészítés:

  1. Az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk.
  2. Betesszük egy nejlonzacskóba, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket.
  3. A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindenhol érje a burgonyacikkeket az olaj és a fűszerek.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (egymás mellett legyenek, ne egymáson) légkeverésen 180 fok­ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk a krumplikat.

„Hamis rántott padlizsán” diétás tartárral

Mobiledző – Receptek – „Hamis rántott padlizsán” diétás tartárral

hozzávalók (2 főre):

  • 1 közepes padlizsán
  • Light majonéz
  • Zsemlemorzsa

tartárhoz:

  • 1 natúr joghurt
  • 1 púpozott evőkanál majonéz
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 kiskanál nyírfacukor
  • 1 evőkanál citrom leve
  • bors

elkészítés:

  1. A sütőt 220 fokra melegítjük. A padlizsánt felvágjuk vékony karikákra.
  2. Mindkét oldalát vékonyan bekenjük majonézzel, és így megforgatjuk a zsemlemorzsában.
  3. Az előmelegített sütőbe 220 fokon 12 percig sütjük az egyik, majd a másik oldalát.

Ehetjük barna rizzsel, diétás tartárral, melyet könnyen el lehet készíteni:
Összekeverjük a natúr joghurtot, majonézt, mustárt, citromlevet, nyírfacukrot, ízlés szerint pici borsot is te­szünk bele.

 

Kölesfelfújt

hozzávalók:

  • 15 dkg köles
  • 2 dl kókusz- vagy rizstej
  • 3 dl víz
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 4 nagy tojás vagy 5 kisebb
  • 3 ek. kókuszzsír
  • 1 ek. reszelt citromhéj
  • 1 mk. vaníliaaroma
  • csipet só

elkészítés:

  1. A tejet és a vizet öntsd nagyobb főzőedénybe. Add hozzá a kölest, amely állítólag a gyomrod leg­jobb ba­rát­ja, és a forrástól számítva, időnként kevergetve főzd 10‒15 percig, amíg fel­szív­ja a ned­ves­sé­get. Tedd félre az edényt.
  2. Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéből robotgéppel keverj kemény habot. A tojássárgákhoz add a cuk­rot és keverd habosra.
  3. A langyosra hűlt köleshez keverd előbb a kókuszzsírt, sót, a cukros tojássárgát apránként, majd a va­ní­li­a­a­ro­mát és a citromhéjat is add hozzá, végül a tojáshabot szintén apránként, le­he­tő­leg lyukas fa­ka­nál­lal keverd a masszához.
  4. Az elkészült kölesfelfújt tésztáját öntsd sütőpapírral bélelt vagy kókuszzsírral vékonyan kikent tor­ta­for­má­ba, majd told a 175 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt süsd szép pirosra. Nyisd ki rés­nyi­re a sütő ajtaját, és hagyd a felfújtat néhány percig hűlni.
  5. Én cukormentes lekvárral szoktam fogyasztani.

recept: Nők lapja oldaláról

 

Lisztmentes brownie

hozzávalók:

  • 3 közepes, túlérett banán
  • ½ csésze bármilyen magból készült vaj (pl. mandula, mogyoró, kesudió)
  • ¼ csésze sötét kakaópor

elkészítés:

  1. 180 fokra melegítsd elő a sütőt, és készíts elő egy kivajazott tortaformát vagy kisebb tepsit.
  2. Egy hőálló edénybe téve mikróban olvaszd folyékonnyá a mandulavajat.
  3. Nyomkodd össze a banánt, add hozzá a mandulavajat és a kakaóport. Alaposan keverd össze.
  4. Az így kapott tésztát tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 20 percig. Szeletelés előtt hagyd ki­hűl­ni. A meg­ma­radt brownie-t tárold a hűtőben, úgy még finomabb lesz az állaga!

recept: Nők lapja oldaláról

 

Császármorzsa light

Mobiledző – Receptek – Császármorzsa light

hozzávalók (1 nagyobb adagra):

  • 60 g zabkorpa
  • 100 ml sovány tej
  • 1 egész tojás
  • 1 ek. nyírfacukor
  • vanília aroma
  • 30 g diabetikus lekvár

elkészítés:

  1. A tojást kettéválasztjuk.
  2. A zabkorpát, a tojássárgáját, a nyírfacukrot és a vanília aromát összekeverjük, félretesszük.
  3. Felverjük a tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk a zabos masszával.
  4. Előmelegített serpenyőbe öntjük, pirulásig sütjük az egyik felén, majd spatulával szétszaggatjuk, mor­zsá­sít­juk.
  5. Diabetikus lekvárral tálaljuk.

Almás-túrós süti

hozzávalók:

  • 3 alma
  • 25 dkg sovány túró
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • édesítő ízlés szerint
  • kevés vaj

elkészítés:

  1. Egy kivajazott tepsi aljára fektesd le a megpucolt almakarikákat.
  2. A túrót keverd el a tojással, a citromhéjjal, illetve az édesítővel, majd a krémet egyenletesen kendd el az almákon.
  3. Erre rétegezz még egy sor almát. 180 fokon süsd körülbelül 20–25 percig.

Kakaós banános felfújt (paleolit)

  • Előkészület: 10 perc
  • Elkészítési idő: 15 perc

hozzávalók (4 főre):

  • 1 banán
  • 3 db kisebb méretű tojás (M-es)
  • 2 teáskanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál kakaó
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • pici só

elkészítés:

  1. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához hozzákeverjük a kakaót, kókuszreszeléket és a villával 
    össze­tört banánt.
  2. A fehérjét pici sóval és az édesítővel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgájás masszát.
  3. Hőálló tálkákba töltjük, a tetejüket megszórjuk kókuszreszelékkel.
  4. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Figyeljük, hogy mikor pirul meg a teteje!)

Kölesfelfújt

  • Előkészület: 5 perc
  • Elkészítési idő: 40 perc

hozzávalók (4 főre):

  • 1 csésze köles
  • 3 csésze zsírszegény tej
  • 10 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál édesítő (nyírfacukor)
  • csipet só

elkészítés:

  1. Mindent összekeverünk, a hozzávalókat hőálló tálba tesszük, kb. a feléig érjen a massza.
  2. Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.

Fahéjas zabkeksz

Mobiledző – Receptek – Fahéjas zabkeksz

hozzávalók (kb. 24 darabhoz):

  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg liszt (a legjobb, ha teljes kiőrlésű búzaliszt)
  • 10 dkg barnacukor
  • 15 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • fél tk. sütőpor
  • ízlés szerint: fahéj, dió, vaníliás cukor, reszelt citrom, gyömbér

elkészítés:

  1. A margarint megolvasztjuk, majd habosra keverjük a tojással és a cukorral.
  2. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, zabpelyhet, sütőport az ízlés sze­rint adagolt fahéjjal, majd összedolgozzuk a margarinos egyveleggel.
  3. Ízlés szerint belereszelhetjük egy fél citrom héját, illetve adhatunk hozzá őrölt gyömbért, diót, eset­leg vaníliás cukrot is.
  4. Egy tepsit vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral, erre tegyünk a masszából kis diónyi ada­go­kat, majd lapítsuk őket keksz formájúvá.
  5. Előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük őket.

Fahéjas almaturmix

Mobiledző – Receptek – Fahéjas almaturmix

hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 alma meghámozva, felkockázva
  • 1 evőkanél méz
  • csipetnyi fahéj

elkészítés:

  1. A hozzávalókat mixeljük össze botmixerrel 🙂

Zabpelyhes túrógombóc

Mobiledző – Receptek – Zabpelyhes túrógombóc
  • Előkészület: 5 perc, 20 perc várakozás
  • Főzés: 2 perc

hozzávalók (4 főre):

  • 250 g zsírszegény túró
  • 6 evőkanál zabpehely
  • 2 db egész tojás
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • zsemlemorzsa
  • tejföl

elkészítés:

  1. A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, nyírfacukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
  2. Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a ned­ves­sé­get.
  3. Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk (kb. 12 db lesz ebből az adagból) és bő, for­rás­ban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz te­te­jé­re.
  4. A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába, vagy pirított darába forgatjuk és tejföllel meglocsolva tá­lal­juk.

Almachips

Mobiledző – Receptek – Almachips

hozzávalók (1 főre):

  • 2 alma
  • fahéj

elkészítés:

  1. Eltávolítjuk az almacsutkát.
  2. Vékony szeletekre vágjuk az almát.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megszórjuk fahéjjal.
  4. 135 fokon sütjük 2 órán át, 1 óra sütés után megfordítjuk őket.

Teljes kiőrlésű banános gofri

Mobiledző – Receptek – Teljes kiőrlésű banános gofri

hozzávalók (2 főre):

  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 banán
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál nyírfacukor
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 tojás: külön fehérje és sárgája

elkészítés:

  1. A lisztet, az édesítőt, a sütőport egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és össze­ke­ver­jük kézi habverővel.
  2. A tojásfehérjét habosra verjük.
  3. A banánt összeturmixoljuk a tejjel, és beleöntjük a lisztes keverékbe, összekeverjük kézi hab­ve­rő­vel.
  4. Végül a kemény tojásfehérjét is hozzáadjuk a masszához.
  5. Gofri sütőben arany barnára sütjük.
  6. Mézet csöpögtetünk a tetejére és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Hamis kókuszgolyó és kakaós golyó

Mobiledző – Receptek – Hamis kókuszgolyó és kakaós golyó
  • Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc várakozás

hozzávalók (10 főre):

  • 5 bögre darált keksz
  • 5 db alma
  • 3 db sárgarépa
  • 1/2 kiskanál fahéj
  • Kókuszreszelék és kakaópor a forgatáshoz

elkészítés:

  1. Meghámozzuk az almát és a répát, majd lereszeljük őket, és egy nagy tálba helyezzük.
  2. Hozzáadjuk a darált kekszet, és a fahéjat, összegyúrjuk a masszát. Betesszük a hűtőbe 30 percre.
  3. Golyókat formálunk belőle, és ízlés szerint kókuszreszelékbe vagy kakaóporba forgatjuk.

Fahéjas almakehely

Mobiledző – Receptek – Fahéjas almakehely
  • Elkészítési idő: 2 perc

hozzávalók (1 főre):

  • 1 nagyobb alma
  • 1 csipet fahéj
  • 1 evőkanál méz

elkészítés:

  1. Az almát meghámozzuk és lereszeljük.
  2. Tegyük egy bögrébe, keverjük hozzá a fahéjat és a mézet.
  3. Tegyük be a mikróba 1 percre, és máris fogyaszthatjuk.

Banánsushi

Mobiledző – Receptek – Banánsushi
  • Elkészítési idő: 1 perc

hozzávalók (1–2 főre):

  • 1 tortilla lap
  • 1 csipet fahéj
  • 1 kiskanál méz
  • 1 nagyobb banán
  • Pár szem mazsola

elkészítés:

  1. Helyezzük a banánt a tortilla tekercs egyik szélére.
  2. Csepegtessük rá a mézet és a fahéjat.
  3. Göngyöljük fel a tortillalapot, és vágjunk 1 cm széles darabokra, tetejére tehetünk mazsolát.

Almás zabkása

Mobiledző – Receptek – Almás zabkása
  • Elkészítési idő: 5 perc

hozzávalók (2 főre):

  • 1 dl tej
  • 100 g zabpehely
  • 1 nagyobb alma
  • fahéj
  • méz

elkészítés:

  1. 1 dl tejet és 1 dl vizet felforralunk, majd lassú tűzön beletesszük a zabpelyhet és puhára főzzük, vé­gül a reszelt almát is belekeverjük, így melegítjük még egy percig, és kész is.
  2. Tálalásnál megszórjuk fahéjjal, és mézet csepegtetünk a tetejére. Banánt, epret, áfonyát is te­he­tünk bele.

Túrófelfújt

Mobiledző – Receptek – Túrófelfújt
  • előkészület: 20 perc
  • sütés: 30 perc

hozzávalók (4 főre):

  • 250 g tehéntúró
  • 10 g nyírfacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál liszt
  • diabetikus baracklekvár

elkészítés:

  1. A túrót egy szitán áttörjük. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, majd az át­tört túrót, és egyenletes állagúra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, és be­le­csur­gat­juk a levét is.
  3. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos-túrós keverékhez, és el­ke­ver­jük.
  4. A masszát szuflé formákba töltjük, és előmelegített sütőben 160 C-on megsütjük. Tűvel el­len­ő­riz­zük, hogy belül is átsült-e.
  5. A tetejét megkenjük baracklekvárral