Csíkos smoothie
hozzávalók:
- Zöld: 1 körte, 1 marék bébispenót
- Fehér: 1/2 banán, 1 dl Alpro kókusz- és mandulatej mix
- Piros: 2 szilva, fahéj
„Ronda, de finom” smoothie
hozzávalók:
- 2 dl Alpro kókusz-mandulatej mix
- 1/2 banán
- 1 marék bébispenót
- 1 marék szamóca
Sárgadinnyés smoothie
hozzávalók:
- 2 szelet sárgadinnye
- 1,5 dl Alpro kókusztej
- fahéj
Görögdinnyés smoothie
hozzávalók:
- felkockázott görögdinnye
- mentalevelek
Ízletes zöldsmoothie
hozzávalók:
- 1 banán
- 3 szem eper
- 1 marék bébispenót
- 1 ek. chia mag
- 1 dl Alpro kókusztej
Csokis smoothie
hozzávalók:
- 1 banán
- 1 ek. cukorzatlan kakaópor
- 1,5 dl Alpro kókusztej
- kókuszreszelék
Szivárványsmoothie
hozzávalók:
- 1 banán + 1 dl kókusztej
- 1 szelet mangó
- 1 ek. chiamag + 0,5 dl kókusztej (min. 10 percet hagyom, hogy megszívja magát)
Zöld turmix 3.
hozzávalók:
- 1/2 banán
- 1/2 mangó
- 1 marék bébispenót
- 1/3 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 dl kókusztej
Vízhajtó smoothie
hozzávalók:
- 1/2 banán
- 1 zöldalma
- 1 lime leve
- 1/4 kígyóuborka
- 1 dl víz
Fahéjas álom
hozzávalók:
- 1 alma
- 3 szem szilva
- 1 kk. méz
- fahéj
- 1 dl Alpro mandula- és kókusztejmix
Zöld turmix 1.
hozzávalók:
- 1 marék bébispenót
- 3 szem eper
- 1/2 banán
- 2 dl frissen facsart narancslé
Zöld turmix 2.
hozzávalók:
- 1/2 banán
- 1 mangó
- bébispenót
Csokimousse
hozzávalók:
- 1 avokádó
- 2 ek. méz
- 2 ek. kakaópor
- 6 ek. kókusztej
Tálalás bármilyen gyümölccsel!
Lila smoothie 1.
hozzávalók:
- kókusztej
- 1/2 banán
- 1 marék szeder
- 1 kk. méz
Lila smoothie 2.
hozzávalók:
- 1 marék bébispenót
- 1 marék szeder
- 1/2 banán
- 1.5 dl szójatej
Mézeskalács ízű tökös smoothie
hozzávalók:
- 2 dl Alpro kókusz- és mandulatejmix
- 3 ek. sütőtökpüré (vízben puhára főzöm a felkockázott sütőtököt és pürésítem)
- mézeskalácsfűszer keverék (vagy őrölt fahéj)
- ½ banán
- 1 kk. méz
Csíkos erdei gyümölcsös turmix
hozzávalók:
- ½ banán + 2 dl Alpro kókusz- és mandulatejmix
- 1 marék málna vagy eper 0,5 dl vízzel + 1 kk. méz (ha szükséges)
- mentalevél díszítéshez
Külön turmixolom össze a banánt a tejjel és a málnát a vízzel, ettől lesz csíkos pohárba öntéskor!
Zsírégető smoothie
hozzávalók:
- 2 dl frissen facsart narancslé (narancspréssel facsarom ki)
- 2 szelet ananász
- pár centis gyömbérdarab
- ½ banán
- szükség esetén egy kis ásványvíz, hogy hígabb legyen
Narancsos eperturmix
hozzávalók:
- 1 marék eper
- 2 dl frissen facsart narancslé (narancspréssel facsarom ki)
- szükség esetén egy kevés ásványvíz, hogy hígabb legyen
Zöldturmix-szal barátkozós
hozzávalók:
- ½ banán
- 1 marék bébispenót
- pár szelet kígyóuborka
- 1 marék szilva
- 1 kk. méz
- 2-3 dl ásványvíz, hogy megfelelő állagú legyen
Alma-répa-narancs juice
hozzávalók:
- 1 alma
- 2 dl frissen facsart narancslé (narancspréssel facsarom ki)
- 1 nagyobb répa
- szükség esetén egy kevés ásványvíz, hogy hígabb legyen
Csokis-mogyoróvajas smoothie
hozzávalók:
- 1 banán
- 4 szem datolya
- 1 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- 1 ek. mogyoróvaj
- 1 dl kókusz-mandulatej (Alpro)
- díszítéshez: mandula, kesudió, kókuszreszelék
Csak dobd be a turmixgépbe/smoothie készítőbe és pár perc múlva kész is az isteni csoki-mousse-od!
Reggeli muffin
hozzávalók:
- 1+¼ bögre teljes kiőrlésű liszt
- ½ bögre nyírfacukor
- ½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ bögre mazsola
- 1 bögre zabpehely
- 1 nagy tojás
- 3 evőkanál olívaolaj
- 4 közepes répa, lereszelve
- ⅓ bögre zsírszegény tej
- 1 érett banán
elkészítés:
- A „száraz” hozzávalókat tegyük bele egy nagy tálba (liszt, nyírfacukor, sütőpor, fahéj, zabpehely, mazsola) és keverjük össze.
- Adjuk hozzá az olajat, a tojást, a tejet, a reszelt répát, és a villával összenyomott banánt. Keverjük össze!
- ¼-ig töltsük tele a muffin formákat, majd előmelegített sütőben süssük 180 fokon 20 percig.
Rántotta-muffin
hozzávalók (1 főre):
- 2 tojás
- 2 szelet sonka
- ¼ hagyma
- ¼ kaliforniai paprika
- 2 evőkanál reszelt sajt
elkészítés:
- A sonkát, a hagymát és a paprikát felkockázzuk, egy tálba öntjük.
- Hozzákeverjük a tojást és a reszelt sajtot, majd megtöltjük a muffin formákat (a muffinforma ¾-ig lepje csak el).
- Előmelegített, légkeveréses sütőben 190 fokon sütjük 20 percig.
Édes bundás kenyér eperrel vagy körtével
hozzávalók (1 főre):
- 2 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér
- 1 mokkáskanál méz
- 1 tojás
- 1 késhegynyi fahéj
- 1 evőkanál margarin
elkészítés:
- Felverjük a tojást a fahéjjal, megforgatjuk benne a két szelet kenyeret.
- A serpenyőben felmelegítjük a margarint, belehelyezzük a tojásos-fahéjas kenyeret, mindkét oldalán arany barnára sütjük.
- Rátesszük az epret, és mézet csurgatunk a tetejére.
Diétás sonkatekercs
hozzávalók (2 főre):
- 250 g zsírszegény túró
- 1 nagyobb alma
- 1 evőkanál torma
- édesítő (nyírfacukor)
- 10 szelet sonka
elkészítés:
- Meghámozzuk az almát, lereszeljük, hozzáadjuk a túrót, a tormát, ízlés szerint édesítjük.
- A sonka szeletek közepébe helyezünk egy púpos evőkanálnyit a masszából, majd felgöngyölítjük, hogy henger formája legyen.
Epres omlett
hozzávalók (1 főre):
- 15 dkg felkockázott eper
- 1 db tojás
- 1 teáskanál méz
- 1 kávéskanál liszt
- 1 teáskanál vaj
- 2 evőkanál tej
elkészítés:
- A tojást verd fel, add hozzá a mézet, lisztet, tejet, és ha kész, újra verd fel.
- A vajat forrósítsd meg, dobd rá az epret, majd öntsd rá a tojásos masszát, és 2–3 perc alatt kevergetés nélkül, süss kész lepényeket.
Sárgarépaleves
hozzávalók:
- 5 közepes répa
- 1 húsleves kocka
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál zabkorpa
- 1 ek. margarin
elkészítés:
- A répákat hámozzuk meg és karikázzuk fel. A zabkorpát öntsük bele a tejbe.
- Egy nagy lábosba olvasszuk meg a margarint, tegyük bele a felkarikázott répát, és pirítsuk meg. Öntsünk hozzá 2 dl vizet, tegyük bele a leveskockát, és 5–10 perc alatt puhára a répát, majd botmixerrel mixeljük pépessé a répás levet.
- Tegyük vissza a tűzhelyre, tegyünk hozzá további 1 dl vizet, és keverjük hozzá a zabkorpás tejet, és főzzük addig, amíg nem kezd el bugyogni.
Őszibarack krémleves
hozzávalók:
- 1 rúd fahéj
- 3–4 szem szegfűszeg
- 1 kg őszibarack
- méz
- 1 vaníliarúd
elkészítés:
- A fahéjat és a szegfűszeget fél liter vízzel felforraljuk.
- Hagyjuk kihűlni a fűszerkivonatos vizet, majd leszűrjük, és hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott barackdarabokat, ízlés szerint a mézet és a kikapart vaníliarúd belsejét, összeturmixoljuk, hűtőbe tesszük a fogyasztásig.
Krémes, spenótos édesburgonya-tészta kesudiószósszal
hozzávalók (4‒6 adaghoz):
- 1 csésze natúr kesudió
- ¾ csésze víz
- fél tk. só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 4 nagyobb édesburgonya
- 2 csésze bébispenót
- egy marék bazsalikom
- só, bors
- egy kevés olívaolaj
elkészítés:
- A kesudiót öntsd fel vízzel, takard le és hagyd 2 órát állni.
- Csepegtesd le, szárítgasd meg, majd tedd aprítógépbe a ¾ csésze vízzel, a sóval és a fokhagymával. Dolgoztasd addig a gépet, amíg krémes állagú szószt nem kapsz.
- A meghámozott édesburgonyákat vágd nagyon vékony szeletekre, vagy spirálozó segítségével készíts belőlük vékony szálakat.
- Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben vagy wokban, és dobd bele az édesburgonyatésztát 6‒7 percig süsd.
- Vedd le a tűzről és keverd hozzá a bébispenótot, ami pillanatok alatt megfonnyad majd benne.
- Keverd a tésztához a kesudiószósz és a bazsalikomot, sózd, borsozd! Ha túl ragacsosnak találod, egy kis vízzel hígíthatsz rajta.
recept: Nők lapja oldaláról
Cukkini falatkák
- előkészület: 10 perc
- sütés: 15–20 perc
hozzávalók (6 muffin):
- 1 bögre reszelt cukkini
- 1 tojás
- ¼ bögre hagyma, apróra vágva
- ½ bögre reszelt sajt
- ½ bögre zsemlemorzsa
- Só és bors, ízlés szerint
elkészítés:
- Lereszeljük a cukkinit, papírtörlőre helyezzük, hogy a felesleges vizet kiengedje.
- Egy tálban összekeverjük a tojást, a sajtot, a hagymát, a zsemlemorzsát, a cukkinit, sót, borsot.
- Egy evőkanál segítségével megtöltjük az előre kivajazott muffin formákat, és előmelegített sütőben, 150 °C-on, 15–20 percig sütjük, míg megpirul a teteje.
Padlizsánpizza
- előkészület: 10 perc
- sütés: 15–20 perc
hozzávalók (4 főre):
- 1 nagy padlizsán
- 2 fajta reszelt sajt (mozzarella és gouda)
- ½ üveg bolognai szósz
- szalámi
- olívaolaj
elkészítés:
- A padlizsánt felkarikázzuk 1 cm vastag karikákra, megkenjük olívaolajjal mindkét oldalát, és grillen megsütjük mindkét oldalát, míg puha lesz.
- Sütőt 180 fokra előmelegítjük, a megsült padlizsánokat egy jénai tálba helyezzük, megkenjük bolognai szósszal, tehetünk rá szalámit, nélküle is isteni, rászórjuk a sajtot, és 5–10 percig sütjük, míg megolvad rajta a sajt.
Ropogósra sült édesburgonya-cukkini falatok
hozzávalók (2 főre):
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 1 közepes méretű cukkini
- 1 kisebb hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 csésze reszelt sajt
elkészítés:
- Lereszeljük a cukkinit, kinyomkodjuk belőle a vizet.
- Lereszeljük az édesburgonyát, hozzáadjuk a cukkinihez.
- A hagymákat, a 2 tojást, a zsemlemorzsát és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, összekeverjük őket.
- Tenyér nagyságú gombócokat formálunk és a sütőpapíron lelapítjuk őket.
- Előmelegített sütőben 200fokon süssük 15 percig egyik oldalán, 10–15 percig másik oldalán.
Brokkoli falatkák
hozzávalók (2–3 főre):
- 300 gramm brokkoli, rózsáira szétszedve
- 1 bögre reszelt sajt
- 2 tojás
- 1 bögre zsemlemorzsa
elkészítés:
- Keverd össze a hozzávalókat,
- süsd légkeveréses sütésen 15 percig 190 fokos előmelegített sütőben,
- félidőben fordítsd meg a falatkákat!
Édesburgonya chips
hozzávalók (2 főre):
- 2 közepes méretű édesburgonya
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 2 nagy csipet durva szemű tengeri só
- 1 kiskanál frissen tört fekete bors
- frissen reszelt szerecsendió
elkészítés:
- Az édesburgonyákat meghámozzuk, és közel egyenlő méretű cikkekre vágjuk.
- Betesszük egy nejlonzacskóba, meglocsoljuk olívaolajjal, beleszórjuk a fűszereket.
- A zacskó nyakát befogva jól összerázzuk az egészet, hogy mindenhol érje a burgonyacikkeket az olaj és a fűszerek.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk (egymás mellett legyenek, ne egymáson) légkeverésen 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Félidőben megfordítjuk a krumplikat.
„Hamis rántott padlizsán” diétás tartárral
hozzávalók (2 főre):
- 1 közepes padlizsán
- Light majonéz
- Zsemlemorzsa
tartárhoz:
- 1 natúr joghurt
- 1 púpozott evőkanál majonéz
- 1 kiskanál mustár
- 1 kiskanál nyírfacukor
- 1 evőkanál citrom leve
- bors
elkészítés:
- A sütőt 220 fokra melegítjük. A padlizsánt felvágjuk vékony karikákra.
- Mindkét oldalát vékonyan bekenjük majonézzel, és így megforgatjuk a zsemlemorzsában.
- Az előmelegített sütőbe 220 fokon 12 percig sütjük az egyik, majd a másik oldalát.
Ehetjük barna rizzsel, diétás tartárral, melyet könnyen el lehet készíteni:
Összekeverjük a natúr joghurtot, majonézt, mustárt, citromlevet, nyírfacukrot, ízlés szerint pici borsot is teszünk bele.
Kölesfelfújt
hozzávalók:
- 15 dkg köles
- 2 dl kókusz- vagy rizstej
- 3 dl víz
- 10 dkg nyírfacukor
- 4 nagy tojás vagy 5 kisebb
- 3 ek. kókuszzsír
- 1 ek. reszelt citromhéj
- 1 mk. vaníliaaroma
- csipet só
elkészítés:
- A tejet és a vizet öntsd nagyobb főzőedénybe. Add hozzá a kölest, amely állítólag a gyomrod legjobb barátja, és a forrástól számítva, időnként kevergetve főzd 10‒15 percig, amíg felszívja a nedvességet. Tedd félre az edényt.
- Válaszd szét a tojásokat, a fehérjéből robotgéppel keverj kemény habot. A tojássárgákhoz add a cukrot és keverd habosra.
- A langyosra hűlt köleshez keverd előbb a kókuszzsírt, sót, a cukros tojássárgát apránként, majd a vaníliaaromát és a citromhéjat is add hozzá, végül a tojáshabot szintén apránként, lehetőleg lyukas fakanállal keverd a masszához.
- Az elkészült kölesfelfújt tésztáját öntsd sütőpapírral bélelt vagy kókuszzsírral vékonyan kikent tortaformába, majd told a 175 fokra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt süsd szép pirosra. Nyisd ki résnyire a sütő ajtaját, és hagyd a felfújtat néhány percig hűlni.
- Én cukormentes lekvárral szoktam fogyasztani.
recept: Nők lapja oldaláról
Lisztmentes brownie
hozzávalók:
- 3 közepes, túlérett banán
- ½ csésze bármilyen magból készült vaj (pl. mandula, mogyoró, kesudió)
- ¼ csésze sötét kakaópor
elkészítés:
- 180 fokra melegítsd elő a sütőt, és készíts elő egy kivajazott tortaformát vagy kisebb tepsit.
- Egy hőálló edénybe téve mikróban olvaszd folyékonnyá a mandulavajat.
- Nyomkodd össze a banánt, add hozzá a mandulavajat és a kakaóport. Alaposan keverd össze.
- Az így kapott tésztát tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 20 percig. Szeletelés előtt hagyd kihűlni. A megmaradt brownie-t tárold a hűtőben, úgy még finomabb lesz az állaga!
recept: Nők lapja oldaláról
Császármorzsa light
hozzávalók (1 nagyobb adagra):
- 60 g zabkorpa
- 100 ml sovány tej
- 1 egész tojás
- 1 ek. nyírfacukor
- vanília aroma
- 30 g diabetikus lekvár
elkészítés:
- A tojást kettéválasztjuk.
- A zabkorpát, a tojássárgáját, a nyírfacukrot és a vanília aromát összekeverjük, félretesszük.
- Felverjük a tojásfehérjét és óvatosan összeforgatjuk a zabos masszával.
- Előmelegített serpenyőbe öntjük, pirulásig sütjük az egyik felén, majd spatulával szétszaggatjuk, morzsásítjuk.
- Diabetikus lekvárral tálaljuk.
Almás-túrós süti
hozzávalók:
- 3 alma
- 25 dkg sovány túró
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- édesítő ízlés szerint
- kevés vaj
elkészítés:
- Egy kivajazott tepsi aljára fektesd le a megpucolt almakarikákat.
- A túrót keverd el a tojással, a citromhéjjal, illetve az édesítővel, majd a krémet egyenletesen kendd el az almákon.
- Erre rétegezz még egy sor almát. 180 fokon süsd körülbelül 20–25 percig.
Kakaós banános felfújt (paleolit)
- Előkészület: 10 perc
- Elkészítési idő: 15 perc
hozzávalók (4 főre):
- 1 banán
- 3 db kisebb méretű tojás (M-es)
- 2 teáskanál kókuszreszelék
- 1 teáskanál kakaó
- 1 evőkanál nyírfacukor
- pici só
elkészítés:
- Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgájához hozzákeverjük a kakaót, kókuszreszeléket és a villával
összetört banánt. - A fehérjét pici sóval és az édesítővel kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgájás masszát.
- Hőálló tálkákba töltjük, a tetejüket megszórjuk kókuszreszelékkel.
- Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (Figyeljük, hogy mikor pirul meg a teteje!)
Kölesfelfújt
- Előkészület: 5 perc
- Elkészítési idő: 40 perc
hozzávalók (4 főre):
- 1 csésze köles
- 3 csésze zsírszegény tej
- 10 dkg mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 evőkanál édesítő (nyírfacukor)
- csipet só
elkészítés:
- Mindent összekeverünk, a hozzávalókat hőálló tálba tesszük, kb. a feléig érjen a massza.
- Előmelegített 200 fokos sütőben 40 percig sütjük.
Fahéjas zabkeksz
hozzávalók (kb. 24 darabhoz):
- 20 dkg zabpehely
- 10 dkg liszt (a legjobb, ha teljes kiőrlésű búzaliszt)
- 10 dkg barnacukor
- 15 dkg margarin
- 2 db tojás
- fél tk. sütőpor
- ízlés szerint: fahéj, dió, vaníliás cukor, reszelt citrom, gyömbér
elkészítés:
- A margarint megolvasztjuk, majd habosra keverjük a tojással és a cukorral.
- Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, zabpelyhet, sütőport az ízlés szerint adagolt fahéjjal, majd összedolgozzuk a margarinos egyveleggel.
- Ízlés szerint belereszelhetjük egy fél citrom héját, illetve adhatunk hozzá őrölt gyömbért, diót, esetleg vaníliás cukrot is.
- Egy tepsit vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral, erre tegyünk a masszából kis diónyi adagokat, majd lapítsuk őket keksz formájúvá.
- Előmelegített sütőben, 175 fokon megsütjük őket.
Fahéjas almaturmix
hozzávalók
- 2 dl tej
- 1 alma meghámozva, felkockázva
- 1 evőkanél méz
- csipetnyi fahéj
elkészítés:
- A hozzávalókat mixeljük össze botmixerrel 🙂
Zabpelyhes túrógombóc
- Előkészület: 5 perc, 20 perc várakozás
- Főzés: 2 perc
hozzávalók (4 főre):
- 250 g zsírszegény túró
- 6 evőkanál zabpehely
- 2 db egész tojás
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- zsemlemorzsa
- tejföl
elkészítés:
- A túrót összekeverjük a zabpehellyel, tojással, nyírfacukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
- Az így kapott tésztát legalább 20 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely kicsit magába szívja a nedvességet.
- Vizezett kezünkkel közepes méretű gombócokat készítünk (kb. 12 db lesz ebből az adagból) és bő, forrásban lévő, enyhén sós vízben, újraforrástól számítva kb. 2 percig főzzük. Ezalatt feljön a víz tetejére.
- A vízből kiszedve pirított zsemlemorzsába, vagy pirított darába forgatjuk és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Almachips
hozzávalók (1 főre):
elkészítés:
- Eltávolítjuk az almacsutkát.
- Vékony szeletekre vágjuk az almát.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megszórjuk fahéjjal.
- 135 fokon sütjük 2 órán át, 1 óra sütés után megfordítjuk őket.
Teljes kiőrlésű banános gofri
hozzávalók (2 főre):
- 100 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 banán
- 1,5 dl tej
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 tojás: külön fehérje és sárgája
elkészítés:
- A lisztet, az édesítőt, a sütőport egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojás sárgáját, és összekeverjük kézi habverővel.
- A tojásfehérjét habosra verjük.
- A banánt összeturmixoljuk a tejjel, és beleöntjük a lisztes keverékbe, összekeverjük kézi habverővel.
- Végül a kemény tojásfehérjét is hozzáadjuk a masszához.
- Gofri sütőben arany barnára sütjük.
- Mézet csöpögtetünk a tetejére és friss gyümölcsökkel tálaljuk.
Hamis kókuszgolyó és kakaós golyó
- Elkészítési idő: 10 perc + 30 perc várakozás
hozzávalók (10 főre):
- 5 bögre darált keksz
- 5 db alma
- 3 db sárgarépa
- 1/2 kiskanál fahéj
- Kókuszreszelék és kakaópor a forgatáshoz
elkészítés:
- Meghámozzuk az almát és a répát, majd lereszeljük őket, és egy nagy tálba helyezzük.
- Hozzáadjuk a darált kekszet, és a fahéjat, összegyúrjuk a masszát. Betesszük a hűtőbe 30 percre.
- Golyókat formálunk belőle, és ízlés szerint kókuszreszelékbe vagy kakaóporba forgatjuk.
Fahéjas almakehely
hozzávalók (1 főre):
- 1 nagyobb alma
- 1 csipet fahéj
- 1 evőkanál méz
elkészítés:
- Az almát meghámozzuk és lereszeljük.
- Tegyük egy bögrébe, keverjük hozzá a fahéjat és a mézet.
- Tegyük be a mikróba 1 percre, és máris fogyaszthatjuk.
Banánsushi
hozzávalók (1–2 főre):
- 1 tortilla lap
- 1 csipet fahéj
- 1 kiskanál méz
- 1 nagyobb banán
- Pár szem mazsola
elkészítés:
- Helyezzük a banánt a tortilla tekercs egyik szélére.
- Csepegtessük rá a mézet és a fahéjat.
- Göngyöljük fel a tortillalapot, és vágjunk 1 cm széles darabokra, tetejére tehetünk mazsolát.
Almás zabkása
hozzávalók (2 főre):
- 1 dl tej
- 100 g zabpehely
- 1 nagyobb alma
- fahéj
- méz
elkészítés:
- 1 dl tejet és 1 dl vizet felforralunk, majd lassú tűzön beletesszük a zabpelyhet és puhára főzzük, végül a reszelt almát is belekeverjük, így melegítjük még egy percig, és kész is.
- Tálalásnál megszórjuk fahéjjal, és mézet csepegtetünk a tetejére. Banánt, epret, áfonyát is tehetünk bele.
Túrófelfújt
- előkészület: 20 perc
- sütés: 30 perc
hozzávalók (4 főre):
- 250 g tehéntúró
- 10 g nyírfacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 1 citrom
- 2 evőkanál liszt
- diabetikus baracklekvár
elkészítés:
- A túrót egy szitán áttörjük. A tojásokat szétválasztjuk.
- Habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, majd az áttört túrót, és egyenletes állagúra keverjük. Belereszeljük a citrom héját, és belecsurgatjuk a levét is.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos-túrós keverékhez, és elkeverjük.
- A masszát szuflé formákba töltjük, és előmelegített sütőben 160 C-on megsütjük. Tűvel ellenőrizzük, hogy belül is átsült-e.
- A tetejét megkenjük baracklekvárral